Zastanawiałeś się kiedyś nad postem? Myślisz, że głodówka może wydłużyć Twoje życie? Zanim odstawisz jedzenie na cały
dzień (lub dłużej), przeczytaj!
Jeśli już na samą myśl o poście mdli Cię z głodu i natychmiast musisz coś zjeść, rzuć szybko okiem na najważniejsze
informacje wybrane z artykułu:
- Głodówki to okres, w którym nie przyjmujemy kalorii bądź przyjmujemy ich minimalną liczbę .
- Częściowe dowody wskazują na istnienie mechanizmów, w których głodówki mogą hipotetycznie hamować
procesy starzenia i opóźniać choroby z nimi związane (np. sercowo-naczyniowe)
(omówione w 1).
- Dieta oparta o głodówki może być skutecznym narzędziem w redukcji masy ciała i obniżaniu
poziomu tkanki tłuszczowej (10,
11, 12, 13).
- Taka strategia żywieniowa nie jest jednak w żadnym z wyżej wymienionych zastosowań bardziej
skuteczna niż inne style odżywiania.
- W celu określenia dokładnej roli głodówek w wydłużaniu życia potrzebne są kolejne badania
(12,13, 14).
UWAGA! Każda dieta może nieść za sobą niebezpieczeństwo dla Twojego zdrowia i życia. Jeżeli masz
jakiekolwiek wątpliwości, czy dany sposób odżywania będzie dla Ciebie odpowiedni, koniecznie skorzystaj z
porady lekarza lub dietetyka.
W związku z tym, że niniejszy artykuł odnosi się bezpośrednio do głodówek, nie porusza on kwestii związanych z
popularną dietą imitującą post (fasting-mimicking diet, FMD). Zainteresowanych tych tematem odsyłam do
badania: Wei M, Brandhorst S, Shelehchi M, et al. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging,
diabetes, cancer, and cardiovascular disease. Sci Transl Med. 2017;9(377). Należy jednak mieć na uwadze
jego wprowadzający charakter.
Głodówka – czyli co?
W ostatnich latach temat głodówek zyskał olbrzymią popularność. Stało się tak między innymi z powodu licznych
doniesień na temat potencjalnej roli takiego stylu żywienia w zapobieganiu cukrzycy, nowotworom złośliwym,
otyłości i wielu innych chorób. Równorzędnie pojawiają się doniesienia o hipotetycznym zbawiennym
wpływie autofagii indukowanej głodówkami na nasz organizm.
Wszystko to sprawia, że coraz częściej stawia się w
literaturze pytania dotyczące roli czasowych ograniczeń kalorycznych (głodówek)
w długowieczności i walce ze starzeniem u ludzi. Tak więc… Co dzisiaj wiemy
na temat udziału głodówek w walce o dłuższe i zdrowsze życie?
Problemy z badaniami nad głodówką
Zanim spróbujemy odpowiedzieć sobie na to pytanie, warto być
świadomym pułapek związanych z tematyką głodówek.
Głodujące zwierzęta
Po pierwsze, znaczna część dostępnej na ten temat literatury opiera się o badania przeprowadzone na
zwierzętach (np. myszach), a nie ludziach (np. 2,
3).
Z jednej strony sprawia to, że nie wszystkie badania daje się odnieść do ludzi, a w przypadku pozostałych trzeba
jeszcze poczekać na rezultaty. Z drugiej strony fakt istnienia takich opracowań stanowi pewną obietnicę na
przyszłość – jako że badania na zwierzętach poprzedzają te z ludźmi, ogrom prac opartych na innych ssakach sugeruje,
że „coś w tym jest” i nasza wiedza na ten temat będzie się szybko rozwijała.
Wiele „ głodówek ”
Drugim problemem jest bardzo duża liczba różnych strategii żywieniowych wpadających pod wspólne hasło
„głodówka”. Uściślijmy więc.
Głodówki odnoszą się do okresów, w których nie przyjmujemy kalorii bądź przyjmujemy ich
minimalną liczbę 1.
Standardowo trwają one od 12 godzin do nawet 3 tygodni 1.
Najogólniej dzieli się je na dwie główne grupy – przerywany post (intermittent fasting, IF), w którym
ograniczamy spożywanie kalorii na okres krótszy niż 24 godziny, oraz post okresowy (periodic fasting, PF),
w którym ograniczenie trwa 48 godzin lub więcej, po których następuje trwający co najmniej tydzień okres normalnego
jedzenia (1,
omówione w 4).
Z tych powodów w niniejszym artykule skupiam się na
dostępnej literaturze dotyczącej wyłącznie wpływu głodówek bezpośrednio na
ludzi, wszędzie tam, gdzie jest możliwe, dokładnie wskazując na związek
pomiędzy rodzajem zastosowanych restrykcji, a efektami, które osiągnięto.
Czy głodówki wydłużają życie?
Zacznijmy od dobrej informacji. Aktualnie dostępne badania wydają
się wspierać tezę, że głodówki są w stanie hamować procesy związane ze
starzeniem i opóźniać choroby z nimi związane (omówione w 1).
Poszczenie obniża poziomy glukozy, insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF). W związku z
tym, że podwyższone poziomy wszystkich tych trzech parametrów powiązane są z szybszym starzeniem i rozwojem chorób
związanych ze starzeniem, głodówki mogą działać w tym mechanizmie w sposób ochronny (omówione w 1). Badania
wykazały, że post trwający trzy lub więcej dni powodował spadek opisanych substancji o 30% (omówione w 1, 5). Z
kolei pięciodniowy post wywoływał 60-procentową redukcję IGF (omówione w 1,
6).
Walka z nowotworami
Chociaż nie ma badań oceniających bezpośrednio wpływ głodówek na ryzyko rozwoju nowotworów u ludzi 1, to istnieją
solidne przesłanki naukowe wskazujące na możliwe działanie głodówek w tym zakresie. Opisane powyżej obniżanie
stężenia glukozy, insuliny i IGF, razem ze zwiększoną produkcją ketonów podczas poszczenia może zmniejszać
stres oksydacyjny, a co za tym idzie, redukować uszkodzenia materiału genetycznego
komórek, chroniąc je przed transformacją nowotworową. Tak wytworzone środowisko może indukować również
wzmożoną autofagię i teoretycznie przyczynić się w ten sposób do usuwania komórek przedrakowych (opisane w 1, 7).
Obniżenie ciśnienia krwi
Głodówki mogą przyczynić się do dłuższego życia również poprzez obniżanie ciśnienia krwi. Badania w
tym zakresie są jednak ograniczone i w bardzo wstępnej fazie. Wykazano na przykład, że trzynastodniowy post, podczas
którego badani przyjmowali tylko wodę, spowodował obniżenie ciśnienia krwi średnio o 20mm Hg (badani posiadali
wyjściowo zdiagnozowane nadciśnienie graniczne — opisane w 1,
8). Warto
tutaj zwrócić uwagę, że badani poddani tak długiemu okresowi głodzenia przebywali cały czas pod opieką specjalistów
medycznych.
Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W związku z tym
poszczenie może zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na te choroby właśnie w mechanizmie redukowania
czynników ryzyka. Oprócz wpływu na ciśnienie krwi, efekt ten może być również wywierany przez korzystny
wpływ na profil lipidowy, tętno czy opisane wcześniej poziomy glukozy i insuliny (opisano w 9).
Redukcja wagi
Głodówki mogą być również skuteczne w redukowaniu wagi oraz zmienianiu kompozycji ciała (obniżaniu
zawartości tkanki tłuszczowej). Szczególnie liczne doniesienia dotyczą w takich zastosowaniach diety AFD (alternate-day
fasting) 10, 11,
12,
13.
Działanie głodówek ma nie tylko związek z restrykcjami
kalorycznymi, ale również z czynnikami praktycznymi. Taka strategia żywieniowa
ułatwia liczenie kalorii w skali tygodniowej i za sprawą swojej prostoty ułatwia
utrzymanie diety 12.
Głodówki nie są wyjątkowe w tych zastosowaniach
Powyższe doniesienia naukowe napawają optymizmem. Należy
jednak pamiętać, że dieta oparta o głodówkę nie jest bardziej skuteczna niż
inne strategie żywieniowe (np. stała redukcja kalorii), zarówno jeżeli
chodzi o redukcję masy ciała, utrzymanie wagi, zmianę kompozycji, jak i w
odniesieniu do działania ochronnego na układ sercowy 12,
13, 14.
Nie powinno się więc jej idealizować, ani stawiać na piedestale.
Czy warto stosować głodówki?
Głodówki w wielu różnych mechanizmach mogą przyczyniać się
do opóźnienia starzenia. Aktualne dane naukowe są jednak na ten temat niepełne
i z pewnymi wnioskami należy się wstrzymać do momentu ich uzupełnienia.
Wydaje się jednak, że dla ludzi mających problemy z
kontrolowaniem ilości spożywanego pożywienia i/lub nadwagą jest to opcja warta
rozważenia. Można spodziewać się, że poszczenie, np. w trybie AFD, ułatwi
redukcję masy ciała i zmianę jego kompozycji.
Jednocześnie można liczyć na dodatkowe korzyści w postaci redukcji ryzyka zachorowania na choroby związane ze
starzeniem (np. sercowo-naczyniowe). Jednak strategia żywieniowa oparta o głodówki nie jest w żadnym z wyżej
wymienionych zastosowań bardziej skuteczna niż inne style odżywiania.
Zostaw swój komentarz na stronie Facebook. Oto
link.